Khamis, 22 Julai 2010

TEKNIK MENGIKAT PANCING

Teknik Mengikat Pancing dibezakan antara Memancing diLaut dan Memancing Air TawarCara Mengikat pancing

Cara mengikat pancing biasanya tergambar di balik kemasan kail yang anda beli.pada pancing – pancing kualiti bagus seperti Gamakatsu, Owner sudah terdapat cara untuk memasang dan mengikat kail. Meskipun cara mengikat pancing ada berbagai macam, namun secara garis besar para pemancing membezakannya menjadi dua macam, yakni untuk ikan laut dan untuk ikan air tawar.

Cara mengikat mata kail untuk pemancingan air tawar, biasanya langsung menggunakan
Senar yang diikatkan di mata kail. Senar tersebut kadang dapat diganti dengan penggunaan benang nilon yang tentu saja lebih lemas dan tidak keriting seperti senar. Senar atau benang nilon diikatkan ke lubang atau mata kail dan sebaiknya disambungkan ke kili – kili, fungsinya adalah sebagai poros yang dapat berputar – putar jika ikan tangkapannya bergerak dengan liar, kili – kili yang dapat berputar mengikuti pergerakan ikan akan membantu senar supaya tidak keriting.

Setelah senar diikatkan ke mata kail disambungkan ke pemberat yang diletakkan di tengah – tengah rangkaian senar. Gunakan pemberat yang tidak terlalu besar, gunanya agar ketika melemparkan umpan ke air dengan cepat umpan akan tenggelam, untuk umpan yang melayang saat di air tentu saja akan sangat membantu. Dan yang terakhir dalam rangkaian kail yaitu pelampung yang dibuat secara flesibel sehingga dapat di geser ke atas dan kebawah disesuaikan dengan kedalaman kolam.

Pada pemancingan di laut, tentunya tidak seperti itu, Senar sebaiknya tidak langsung diikatkan ke mata kail, namun terlebih dahulu di sambungkan ke serat besi dengan ukuran secukupnya. Serat besi ini akan menahan gigitan ikan yang cukup tajam. Gigitan ikan di laut boleh saja memutuskan senar anda, maka sebaiknya penggunaan serat baja sepanjang kurang lebih 30 cm akan menahan risiko senar anda putus kerana gigitan ikan.

Cara mengikat kail
Pengggunaan pemberat pada rangkaian pancing di laut disesuaikan dengan keperluan, jika anda ingin mancing didasar laut, maka sebaiknya anda menggunakan pemberat yang cukup besar, pada nelayan lokal, saya pernah melihat mereka menggunakan pemberat dari besi motosikal yang sudah tidak terpakai, selain cukup besar, pemberat tersebut didapat dengan percuma. Kerana biasanya kalau memancing di dasar laut sebaiknya membawa banyak pemberat, kerana akan sering sekali tersangkut batu karang dan pemberat anda akan sering hilang.
Silakan mencuba beberapa cara mengikat di atas dan selamat memancing

1 ulasan:

  1. Baik informasi yang menarik, sebelumnya terima kasih sangat membantu sekali dalam Mengikat Mata Pancing

    BalasPadam